弥生焼酎の愉しみ方
HOW TO ENJOY

焼酎はロックやストレートだけでなく様々な飲み方ができます。
弥生焼酎おすすめの新しい焼酎の愉しみ方をご紹介します。
Not only straight and on the rock, there are many other ways to enjoy shochu.
Here is some recipes that go perfectly well with Yayoi Shochu.
日本一のレモンサワー

旨味が引き立つ爽快感

日本一のレモンサワー

Japan's best lemon sour

黒糖焼酎「まんこい」で作るレモンサワーは、テレビでも「日本一のレモンサワー」として話題になるなど弥生焼酎の一推しの愉しみ方です。飲食店でも飲まれている最高のレモンサワーを、ご家庭でもできるレシピでご紹介します。

Lemon sour with Mankoi, the brown sugar shochu, is one of our best recommendations. It’s been widely recognized since its recent feature on a TV show and served at fine restaurants in Japan. Here is the recipe for you to have it at home.

【用意するもの】

  1. まんこい 30度

    Mankoi of 30%vol.

  2. カットレモン

    ¼ sliced lemon

  3. 炭酸水

    Soda

  4. オリゴ糖 (お好みで)

    Oligosaccharide (as you like)

【作り方】

  1. 氷の入ったグラスにレモンを搾り、縁で果肉を落とす

    Squeeze lemon into a glass with ice and scratch the pulp at the edge of the glass.

  2. まんこい 30度をグラスの1/4まで注ぐ

    Pour Mankoi of 30%vol. up to ¼ of the glass.

  3. お好みで、オリゴ糖を入れてよくまぜる

    Add some oligosaccharide as you like.

  4. 炭酸水を入れて2~3回ステアして出来上がり

    Fill with soda and stir a couple times.

【ポイント】

レモンは櫛切りで1/4~1/6ほど用意ください。オリゴ糖などの甘味を入れた方が、焼酎を飲み慣れていない方にも飲みやすくお楽しみいただけます。

Lemon should be cut in wedges. With more sugar you add, more friendly it becomes to the beginners.

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【おすすめのおつまみ】

  1. 豚の生姜焼き

    Pork Ginger

  2. アスパラのベーコン巻き

    Bacon Wrapped Asparagus

【使用する焼酎】

まんこい 30度

Mankoi of 30%vol.

まんこい 30度
モヒート

黒糖・ミントの新感覚マリアージュ

モヒート

Mojito

黒糖焼酎「弥生」は、通常モヒート の材料にされるラムよりパンチがあり、ミントとの組み合わせは新感覚のマリアージュ。4つの材料でお手軽に作れるおすすめのレシピをご紹介します。

Rum may be more common as a base of a mojito but the brown sugar shochu, Yayoi, gives a kick to it especially with fresh mints. Here is a quick recipe of a mojito with only four ingredients.

【用意するもの】

  1. 弥生 30度

    Yayoi of 30%vol.

  2. フレッシュミント

    Fresh mint

  3. 炭酸水

    Soda

  4. オリゴ糖

    Oligosaccharide

【作り方】

  1. グラスにミントとオリゴ糖を入れて軽く潰す

    Put oligosaccharide and mint into a glass and grind them lightly.

  2. 氷を入れる

    Add ice cubes.

  3. 弥生 30度をグラスの1/4まで注ぐ

    Pour Yayoi of 30%vol. up to ¼ of the glass.

  4. 炭酸水を入れて2~3回ステアして出来上がり

    Fill with soda and stir a couple times.

【ポイント】

ミントは軽くつぶすことで香りが引き立ち、ミントの爽快感でお酒も進みます。
弥生はカクテルと相性が良く、コーラで割るとキューバ・リブレになります。

By grinding mint, its flavor comes stronger and gives it a more refreshing feeling that goes well with your drink. As Yayoi is suitable with cocktails, with coke, it becomes a tasty Cuba Libre too.

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【おすすめのおつまみ】

  1. ローストアーモンド

    Roasted almonds

  2. ピクルス

    Pickles

【使用する焼酎】

弥生 30度

Yayoi of 30%vol.

まんこい 30度
オールドファッションド

コクのある甘みと苦味のコントラスト

オールドファッションド

Old Fashioned

フランスのバーテンダーをして「弥生ゴールド」はバーボンにもスコッチにも負けないパワーと言われています。黒糖のコクのある甘さやフルーツの香り、ビターな味わいのコントラストが魅力的なレシピをご紹介します。

A French bartender describes Yayoi Gold as powerful as bourbon and scotch. Here is some recipes that provide you with a fresh mixture of fruits’ flavor, bitter taste and rich sweetness of Yayoi’s brown sugar.

【用意するもの】

  1. 弥生 ゴールド40度

    Yayoi Gold of 40%vol.

  2. 角砂糖

    Sugar cube

  3. アロマティックビターズ

    Aromatic Bitters

  4. カットしたオレンジや皮

    Sliced or peeled orange

【作り方】

  1. 角砂糖をグラスに入れ、ビターズを1,2滴振りかける

    Put sugar cubes in a glass and add 1 or 2 drops of Bitters.

  2. 氷を入れ、弥生 ゴールド40度を注ぐ

    Add ice and Yayoi Gold of 40%vol.

  3. お好みで、カットしたオレンジや皮を添える

    Add orange peel or cut orange as you like.

  4. 角砂糖を崩しながら飲む。ステアして溶かしてもよい

    As you drink, break the sugar cube in the glass or stir sometimes.

【ポイント】

オールドファッションドはオレンジ以外にも、レモンやチェリーなどのお好きなフルーツでアレンジしてお楽しみいただけます。

For Old Fashioned, you can add other fruits like a lemon, a cherry or any fruits you like.

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【おすすめのおつまみ】

  1. チーズの盛り合わせ

    Assorted Cheese

  2. チョコレート

    Chocolate

【使用する焼酎】

弥生 ゴールド40度

Yayoi Gold of 40%vol.

弥生 ゴールド40度

愉しみ方
いろいろあります。

There are various ways to enjoy it.
黒糖ハイボール
黒糖ハイボール
黒糖の奥深い香りが炭酸と共に口の中で弾けます。しっかり冷やし、レモンやライムで香りづけするのもおすすめです。
The deep scent of brown sugar spread in your mouth with bubbles. It is also recommended to cool it well and scent it with lemon or lime.

【作り方】

グラスをしっかり冷やし、黒糖焼酎をソーダで1:3〜4の比率で割ります。炭酸が逃げないようマドラーで縦に1回混ぜます。
Cool the glass well and pour brown sugar shochu and soda in a ratio of 1: 3-4. Mix it vertically once so that the gas does not fade.
オンザロック
オンザロック
氷と一緒に飲むと黒糖焼酎のすっきりとした喉越しが広がります。ストレートとまた違った魅力をお愉しみください。
When you have brown sugar shochu with ice, it feels refreshing going down your throat. Enjoy another attractiveness of shochu that is different from straight.

【作り方】

グラスに氷を3~4個入れ、黒糖焼酎を上からゆっくり注ぎます。黒糖も一緒に含むのががおすすめです。(親子飲み)
Put 3-4 cubes of ice in a glass and slowly pour brown sugar shochu over the ice. It goes well with brown sugar, too.
水割り・お湯割り
水割り・お湯割り
香りと風味を残しつつ、マイルドに黒糖焼酎を愉しめます。ミネラルウォーターで割れば、多彩な味わいが楽しめます。
It tastes mild but still has a clear aroma and flavor of brown sugar shochu. Of course, it goes well with water as well.

【作り方】

黒糖焼酎を水(お湯)で5:5〜6:4の比率で割ります。比率を変えてあなたのお好みの割合を見つけてください。
Mix the brown sugar shochu with water (or hot water) in the ratio of 5:5 or 6:4. You can try other proportions as you like, of course.
燗
水割りを一晩寝かすことにより、焼酎と水が良くなじみ一層美味しくなります。
じっくり味わいたい方におすすめです。
By letting the water mix overnight, the shochu and water will fuse into one and even more delicious. Recommended for those who want to taste thoroughly.

【作り方】

飲む前日に水割りを作り、一晩寝かすことで、味も香りもまろやかになります。飲むときは燗をつけて愉しみます。
By making a mixture of water a day before and letting it rest overnight, the taste and aroma becomes mellow. When you drink it, you can enjoy it with a simmer.
お茶割り
お茶割り
黒糖焼酎初心者におすすめです。
ウーロン茶、緑茶、紅茶など、お好みのお茶で割って愉しんでください。
Recommended for beginners of brown sugar shochu. Enjoy it with your favorite tea such as oolong tea, green tea, and black tea.

【作り方】

水割りと同じように割ることで、いろいろなお茶を試せます。冬はホット、夏はアイスと季節に合わせて愉しめます。
Try it in various ways to find the ratio you like. You can enjoy it warm in winter and iced in summer, depending on the season.
ストレート
ストレート
口に含んだ瞬間、黒糖の風味が豊かに香ります。黒糖焼酎の味が一番よくわかる、おすすめの飲み方です。
The moment you have it in your mouth, you will be captured by the rich aroma of brown sugar. This is the best way to taste brown sugar shochu.

【作り方】

冷蔵庫に瓶ごと入れて冷やすのがポイントです。グラスも一緒に冷やしておくとさらに美味しくいただけます。
The trick is to put the whole bottle in the refrigerator to chill. It tastes even better if you chill a glass as well.
奄美ならではの黒糖焼酎を味わってみませんか?
贈り物にぴったりなセットや日々の愉しみとしての焼酎など、様々なアイテムをご用意しています。弥生焼酎の美味しさを一度ご賞味ください。
We have various products that will enrich our daily life and are suitable as a gift for your family and friends. Please try one and start your tour of Yayoi Shochu.
意外な愉しみ方や裏話はブログへどうぞ。
ここには掲載されていない、弥生焼酎の意外な愉しみ方や、製造工程での裏話など、四代目若旦那が弥生焼酎の魅力をお伝えします。
The 4th generation young master introduces the local way of tasting Yayoi Shochu and behind-the-scenes stories of the manufacturing process.